Espectáculos

Princeses, cavallers i dracs

Text de Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez
Direcció: Jerónimo Cornelles
Una producció d’ Escalante creada por Bramant Teatre
Versió Castellà

Princeses, cavallers i dracs. El día que deixàrem de ser xiquets

Espectáculos

Princeses, cavallers i dracs

Princeses, cavallers i dracs. El día que deixàrem de ser xiquets

Público:

Proposta dirigida a públic jove i adult a partir de 14 anys

Duración:

55 min. aproximadament

Idioma:

Castellà i valencià

Intérpretes:

7

Estreno:

Dimecres 29/05/2024. Teatro Principal

Sinopsis

Us hem dit que sou febles, insegurs, apàtics. Us hem dit que res no us importa i que sou fràgils, que les generacions anteriors som millors. Molt millors.

Una visita extraescolar a un museu acaba amb el llançament d’una beguda a un quadre. Alguns adolescents hi estan implicats. Potser ha estat un accident. Potser no. El quadre és el de Sant Jordi matant el drac. També apareix una princesa però no és tan important.

Després de llançar la beguda sembla que eixe drac sagne.

Us hem dit que sou inestables, ganduls, egoistes, cruels, que no accepteu un no per resposta. Us hem dit que sou una generació de vidre.

De veres no heu fet res? De veres sou tan dèbils?

Más Info

Diuen que existeix una generació, aquella que comprén els nascuts entre 1995 i 2010, que es relaciona a través de la tecnologia. Diuen que eixa generació va créixer escoltant la frase eixida de la boca dels seus pares “vull que tingues tot allò que jo no vaig tindre”. Diuen que els adolescents que pertanyen a eixa generació es queixen de tot, que tenen una baixa tolerància a la frustració i que no estan acostumats al treball dur.

És la generació de vidre, i al vidre només donant-li un colp suau, el pots trencar.

PRINCESES, CAVALLERS I DRACS pren com a punt de partida el quadre de Bernat Martorell “Sant Jordi matant el drac” per a, a més de parlar sobre les princeses cavallers i dracs del segle XXI, amb l’excusa de l’eixida d’un grup escolar a un museu i la possible agressió, o no, al quadre, parlar de les escletxes d’aquesta generació.

PRINCESES, CAVALLERS I DRACS és un text que s’ha escrit després de diverses trobades entre alumnes, professors i tot l’equip artístic que conforma aquest projecte. Així doncs, el resultat d’aquest és un treball que barreja la realitat de les vivències de joves entre 14 i 18 anys, que van participar en el procés de creació junt amb els seus professors, i la ficció generada pels dos autors del projecte..

PRINCESES, CAVALLERS I DRACS és un espectacle que, mesclant música en directe, moviment, teatre i art audiovisual, dona veu a aquells que normalment no la tenen per a parlar dels mites existents al voltant de la generació més infravalorada de la història: la generació de vidre.

Creadors

Jerónimo Cornelles

Miramar -Argentina-, 1976
Director i coautor de PRINCESES, CAVALLERS I DRACS

Al mateix temps que va estudiar Belles Arts, es va formar com a actor a l’Escola de Teatre de la Sala Escalante (3a promoció), i es va diplomar en Gestió d’Arts escèniques per la Universitat de València. Encara que va nàixer a l’Argentina, Cornelles resideix a València des de xiquet, on des de fa anys compagina l’escriptura amb la interpretació i la direcció d’escena, al mateix temps que assumeix la direcció artística de les companyies de teatre valencianes Bramant Teatre i alacón&cornelles, i del festival Russafa Escènica. Festival de Tardor.

Com a autor i dramaturg, ha escrit diversos textos que han sigut editats en diferents col·leccions i amb els quals ha recollit diversos premis, com el I Premi Jesús Domínguez per “Pajaros azules”. Alguns dels seus textos han sigut traduïts i estrenats en països com Itàlia, França i l’Argentina, com és el cas de “2.24” o “Tras nosotras, la lluvia”.

Entre els seus textos publicats destaquen “El último beso”, “Construyendo a Verónica”, “Reencuentros”, “Decir adiós cinco veces” i “Pequeños episodios de fascismos cotidianos”,, -text premiat en 2011 dins del programa de desenvolupament de dramatúrgies actuals de l’INAEM-.

Cornelles s’ha format, entre altres, amb autors com Chema Cardeña, Jordi Galcerán, Andrés Lima, Alberto Conejero i Roland Schimmelpfennig, i ha realitzat versions i adaptacions de grans clàssics com ara són «Oncle Vania» o “Casa de nines”.
Ha impartit també classes d’escriptura en la Universitat Politècnica d’Alacant, l’escola de Teatre Escalante, i ha col·laborat en revistes com ara “Acotaciones en la caja negra”. Com a guionista ha treballat escrivint principalment ficció per a productores audiovisuals valencianes.

En la seua faceta com a director destaca, entre els premis i nominacions obtinguts, al 2007 la nominació a Millor Espectacle Nacional dels Premis MAX amb “Construyendo a Verónica”. Un any després, i en aquests mateixos premis, el seu text “Reencuentros” va rebre la nominació a millor espectacle revelació de la Comunitat Valenciana. En aquesta faceta és necessari també destacar algunes de les seues direccions d’escena com la del musical «Influencer» (2019), “Threesome” (2020), “Desde el infierno” (2018), “Diosas” (2019), “1Km2” (2020), “La crítica” (2021), “La caravana de les flors” (2022) o “Princeses, cavallers i dracs” (2024).

En 2024 rep el premi a millor text atorgat pels premis de la Sala Russafa per la seua obra “Cinc minuts”.

Guadalupe Sáez

Alacant, 1981
Coautora de PRINCESES, CAVALLERS I DRACS.

Formada amb els dramaturgs Roland Schimmelpfennig, Mariano Pensotti, Roger Bernat, Rafael Spregelburd, Eusebio Calonge, Sergio Blanco, Gracia Morales, Rosa Díaz, Juan Cavestany, Patrícia Pardo, Xavier Puchades, Paco Zarzoso, Sanchis Sinisterra i Enzo Cormann.

Actualment, treballa com a dramaturga tant per a la seua companyia com per a altres companyies i institucions públiques.

A 2024 guanya el XIV premi de textos teatrals Jesús Domínguez per l’obra Nínive i és seleccionada a la II convocatòria dels Ajuts Benet i Jornet de la sala Beckett per a autoria en llengua catalana.

Els seus textos han sigut publicats per diferents editorials com per exemple Edicions Comanegra i Institut del Teatre, Revista Primer Acto, Ediciones invasoras, Alupa editorial, Revista Red Escénica la Revista Estreno-Unesco, IVC edicions o El petit editor.

Vídeos

Text: Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez

Direcció: Jerónimo Cornelles

Direcció de moviment i ajudant de direcció: Santiago Ribelles

Intèrprets: Gabriel Benavent, Maria Guerra, Lula Heredia, Emma Linares Canet, Sergio Martín i Victoria Salvador

Mirada externa i assessorament lingüístic: Laura Useleti

Direcció musical: Víctor Lucas

Espai escènic: Los Reyes del Mambo

Vestuari: María Poquet

Il·luminació: Pablo Fernández

Art audiovisual: Amador Artiga

Ilustració cartell: Víctor Visa

Diseny gràfic: Vicente Ribelles

Dossier pedagògic, captació de públics i mediacions: Marta García

Comunicació i xarxes socials: María García

Fotografia: Juan Terol

Responsables de producció: Teresa Crespo i María Minaya

Producció executiva: Begoña Palazón

Distribució: A+Soluciones Culturales (Mª Ángeles Marchirant y Laura Marín)

Grabació del espectacle i teaser Puerta 3 Producciones

UNA PRODUCCIÓ D’ESCALANTE CREADA PER BRAMANT TEATRE

Després de les trobades amb els instituts al primer període d’assajos, els autors van treballar perquè el text i els intèrprets reflexaren i pogueren donar veu al màxim nombre de perfils d’adolescents amb els quals havien comptat durant les trobades.

D’altra banda, Victoria Salvador; reconeguda actriu valenciana que també forma part de l’elenc, interpreta el personatge de la directora del centre educatiu i és la veu dels professors que van participar en les sessions de mediacions durant el procés de creació i assajos.